Många magiker är lite skraja för elektronik, vilket troligen beror mer på bristande förtrogenhet än något annat. För samma magiker förlitar sig ofta på annan teknik som är mycket mindre säker, medan elektronik används i allt från brandlarm till rymdutforskning.
En av de bästa introduktionerna till traditionell elektronik för magiker är Jon Thompsons serie av e-böcker.
- Electronics for Magicians – I den här första volymen introducerar Jon Thompson en liten uppsättning elektroniska komponenter och visar att de är enkla att förstå. Han visar dig sedan hur du kombinerar dem till användbara moduler, och slutligen presenterar han flera kompletta magirelaterade projekt.
- Electronics for Magicians 2 (Part 1) – I denna volym introducerar Jon flera kompletta moduler som kan känna av ljud, vibrationer och mänsklig beröring, samt moduler för att skapa tidsinställda effekter och för att starta extern utrustning, inklusive ett värmeelement som kan antända flash-produkter. Dessa kombineras sedan för att skapa nya effekter.
- Electronics for Magicians 2 (Part 2) – Denna volym handlar om trådlöst. Fördjupa dig i elektromagnetismens värld för att lära dig att skapa, använda och upptäcka magnetiska fält i ditt arbete, sända spöklika röster, styra rekvisita och mycket mer.
För grunderna inom lödning finns det ingen brist på information på internet. Allt från enkla grundläggande råd till mer avancerade saker. Elektronikföretagen som t.ex. AdaFruit (döpt efter Ada Lovelace) har egna lektioner. Och det finns alla möjliga tutorials på Youtube. Här är en populär i tre delar: Del 1, Del 2, Del 3.
Här är en särskilt vänlig lektion:
När man sen ger sig in i mikroprocessorernas värld, så blir det ännu roligare. Det låter mer avancerat än vad det kanske är – även om det kräver stor kunskap för att tillverka en mikroprocessor, så behöver man inte kunna speciellt mycket för att använda en mikroprocessor i en effekt. Den vanligaste processorn är Arduino Uno, och Kjell & Company har flera informativa artiklar man kan läsa.
I korthet, så är det en liten manick med ingångar och utgångar, och sen skriver man instruktioner i stil med “När nåt händer vid ingång 1, vänta tre sekunder och slå sen på utgång 3”. Ingång 1 kan då vara kopplat till nån sensor (som man kan köpa färdiga att användas), kanske en rörelsesensor eller nåt som känner av ljus, beröring eller magneter. Utgång 3 kan vara kopplat till en kortfontän eller eltändare för flashpapper eller till en ljudeffekt. Allt sånt här har blivit mycket enklare nu när ChatGPT finns, för nu kan du skriva i klartext exakt vad du vill att din Arduino ska göra, och sen be ChatGPT att översätta det till Arduinos programmeringsspråk.
För idéer på vad man kan göra, kika i boken “50 Years of Magical Creations by Anverdi” där en mängd elektroniska effekter uppfunna av den holländske trollkarlen Anverdi finns beskrivna. Du kan även titta på gamla små salongsillusioner som använde sig av urverk, och uppdatera dem med enkel elektronik istället. Om du t.ex. är medlem i SMC, så har de massor av lämpliga böcker i sitt bibliotek, som t.ex. Robert Albos 11-böckersserie där galet många salongsillusioner beskrivs (serien finns nu även som e-böcker).
En verkligt bra sammanfattning av ett område som kan hjälpa till att skapa fantastiska effekter av olika slag.
Det stämmer nog att många är avvaktande mest beroende på “bristande förtrogenhet än något annat”. Har dock hört att dåliga batterier kan ha en viss del i det hela.
Verkligt kul och upplysande text. Tack.
Tackar! :-)