Den 25-30 Juli i år sammanstrålade några tusen trollkonstnärer från hela världen i den Kanadensiska staden Québec för att se och deltaga i FISM 2022 – Världsmästerskapen i Trolleri.
Till skillnad från fejkpriset Merlin som jag skrivit om tidigare, så är FISM på riktigt. Akronymen FISM står för ”Fédération Internationale des Sociétés Magiques” och är en internationell paraplyorganisation för alla större magiföreningar kring världen. De består av 111 medlemsföreningar från sammanlagt 50 olika länder, och representerar c:a 90 000 trollkonstnärer och amatörtrollkarlar. Var tredje år arrangerar de Världsmästerskapen i Magi. Ett FISM-pris är det största en trollkonstnär kan vinna. Det finns inget annat som ens kommer i närheten.
I år var det 110 magiker som tävlade i de olika grenarna. Sverige och Norden gjorde bra ifrån sig! Ett Guld till Danmark och Silver till Sverige.
För första gången på 74 år, sedan Viggo Jahn vann Guld vid FISM Amsterdam 1949, fick Danmark en förstapristagare. Mortenn Christiansen vann Guld i Comedy Magic. En dubbel bedrift, då det inte delats ut något förstapris i Comedy Magic under de senaste tio åren. Det är en svår gren att vinna eftersom humor ofta är kulturellt betingad, och det som är roligt i en världsdel är inte roligt i en annan. Vår egen Håkan Berg kom nära vid FISM Rimini 2015 då han tog Brons i Comedy Magic, och Brynolf & Ljung tog Silver i samma gren vid FISM Beijing 2009.
En beskrivning på Facebook om Mortenns framträdande löd:
Mortenn Christiansen was a dark horse in that he was so convincing with his awkward, perhaps even autistic, performing character that I initially feared he was in over his head. I had nothing to worry about.
He performed lots of solid, in-character, situational-specific magic that had the audience gasping, shouting and cheering several times.
After excusing himself repeatedly throughout the act by letting us know that “sometimes I forget what I’m doing” and retrieving reminder cards from his polo shirt chest pocket, mysterious things happened to his hat, sock, wristwatch, shoelaces, and even the shirt pocket itself, all while attempting to perform a card trick.
Donal Chayce
Min vän Jacob Schenström överraskade rejält genom att ta Silver i Close-up Magi. Jag har känt Jacob rätt länge, och han har alltid varit både skicklig och fiffig. Han var t.ex. med i Europas första universitetskurs i Magi och han har varit uppskattad gästartist i Mystique. Skälet att jag säger att han “överraskade” är för att jag såg hans tävlingsakt i våras, när han vann Svenska Mästerskapen, och även om skickligheten och fiffigheten var i världsklass, så höll agerandet, själva spelet, inte riktigt samma nivå. Det räcker inte att bara vara svinbra i ett Världsmästerskap. Så jag gav honom rådet att finslipa agerandet med hjälp av Leif Olberius, som är en utomordentligt skicklig magi-coach och magi-regissör, samt konsultera Håkan Berg på några specifika detaljer. Han arbetade hårt med de svaga punkterna under sommaren, och arbetet gav honom ett Silverpris som följd. Jacob kommenterade senare på Facebook:
Tack alla ni som har hjälpt mig på den långa resan att skapa den här akten och ni har varit många ♥
Utan er så hade det absolut inte blivit någon medalj.
Jag är glad och stolt att vi har ett så hjälpsamt magic community här i Sverige.
Hoppas att någon tar utmaningen och själv ställer upp i FISM framöver. Det är en rolig och lärorik resa som du inte behöver göra själv.
Jacob Schenström
Det gick även bra för min vän, initiativtagaren och grundaren av Mystique, Martin Hansson, som med 75,29 poäng nätt och jämnt missade Brons i grenen Parlor Magic med sin “Sad Clown Act”. Ett poäng till, så skulle han stått på prispallen. Sannolikt var lottningen till hans nackdel, för han tävlade sist av alla på den femte tävlingsdagen, när både jury och publik var trötta.
I övrigt var det ganska svårt att hålla tummarna för nån specifik person, eftersom jag hade så väldigt många vänner som tävlade. Och många av dem hamnade på prisplats!
Min vän Laurent Piron från Belgien kammade hem Grand Prix, eftersom han hade högst poängantal av samtliga förstapristagare.
Luís Olmedo från Spanien, som jag blev vän med vid ett gig i Kina, tog Guld i Close-up.
Shoot Ogawa, som är en fantastiskt vänlig och ödmjuk man, tog Guld i Parlor Magic.
Sen gick samtliga Specialpriser, som jag själv varit nominerat till några gånger (fast ej i år), till några väldigt goda vänner!
CREATIVITY & ARTISTIC VISION, gick till Topas från Tyskland.
HISTORY, RESEARCH & SCHOLARSHIP, gick till Richard Kaufman, reaktören för facktidskriften Genii som jag varit kolumnist för.
THEORY & PHILOSOPHY gick till Spanjoren Dani DaOrtiz, som är som en glad bror till mig!
Slutligen gick ett nyinstiftat SPECIAL AWARD till min vän Max Maven från USA.
Hela prislistan kan ses på Sveriges Magi-arkiv.
Det som Jacob Schenström säger här ovanför stämmer verkligen. Det har utvecklats ett “Magic Community” i Sverige där nästan alla är genuint intresserade av att hjälpa varandra framåt. När jag själv startade som trollkarl, så var man i regel alltid ensam när man skapade nytt material, men så är det inte längre. En Svensk trollkonstnär behöver aldrig vara ensam.
Fint skrivet, tack!
Jättebra och initierad sammanfattning. Tack Tom!