Termen ”Påskägg” eller ”Easter egg” är inte bara en term som används om målade ägg under påsken, utan det har kommit att betyda ”en gömd överraskning”. Ursprungligen kom det från datorprogrammerare som smög in sådant i datorprogrammen. T.ex. i Layoutprogrammet QuarkXPress kunde man radera ett objekt med bakstegstangenten… men om man dessutom höll ned ett antal obskyra tangenter så hände följande: Ett visslande ljud hördes, och in på skärmen flög ett litet ufo som landade. Ur ufot klev sen en trebent grön utomjordning som tog upp en strålpistol och sköt en laserstråle på objektet man ville radera, tills det började skimra i olika färger för att sen explodera. I slutet av 90-talet fanns det fantastiska ”påskägg” i alla de stora programmen, allt från hemliga bilder på programmerarnas firmafester till små dolda arkadspel.
Idag är det inte lika vanligt, men det finns fortfarande… T.ex. på Google. Om du går till startsidan https://www.google.se och söker på Askew ( = sned) så blir hela webbsidan sned. Eller om du söker på do a barrel roll så roterar hela sidan ett fullt varv.
De gör ofta tillfälliga ”påskägg” som knyter an till aktuella händelser. Just nu, i April 2022, så kan du söka på Gotham City. I sidokolumnen dyker då en tecknad liten Batmanstrålkastare upp. Om du klickar på den, så dyker Batman upp emot natthimlen.
Du kan läsa om fler exempel på The Easter Egg Archive.
Givetvis finns det ett ”påskägg” här på www.tomstone.se också! Ett inbyggt trolleritrick – du behöver inte ens lära dig trolla för att kunna göra ett trolleritrick för dina bekanta.
En otrolig förutsägelse!
Drama
Samtidigt som du tar fram en kortlek, så säger du till en vän -”Visste du att den svenske trollkarlen Tom Stone har gjort en webbsida om dig?”. Du skriver ned webbadressen till sidan du avser på en lapp och ger den till din vän. Nu låter du din vän fritt få kupera kortleken och titta på kortet som kuperades till. När din vän nu går till hemsidan du skrivit ned, så finner vännen inte bara sitt namn där, utan där står även vilket spelkort vännen tänker på!
Verket
Som alla bra trolleritrick, så bygger det här på en samverkan av flera olika komponenter där summan blir större än delarna. Kortfattat så är det dels en speciell webbsida som visar ett nytt spelkort varje dag, och dels bidrar du själv genom att ”forcera” rätt kort – dvs. även om din vän upplever det som ett fritt val av spelkort, så är det egentligen du som kontrollerar vilket det valda kortet blir. Exakt hur det görs beskrivs längre ned. Men först…
Webbsidan
Webbsidan existerar egentligen inte. Sidan man hamnar på är egentligen den 404-error sida som man brukar hamna på när man försöker följa länkar till sidor som har raderats eller flyttats. Denna felsida har försetts med lite specialkod som känner igen namn. Om det finns ett namn i den trasiga länken, i formatet förnamn.efternamn, så kopierar koden namnet från adressfältet och klistrar in på sidan där felmeddelandet brukar vara.
Om din väns namn är Sven Svensson, så blir alltså webbadressen www.tomstone.se/sven.svensson
Spelkortet som visas är alltid ett Klöver-kort, med en valör som överensstämmer med sista siffran i dagens datum.
Dvs, den 1:a Maj visas Klöver Äss, vilket även visas den 11 Maj, 21 Maj och 31 Maj.
Den 2, 12 och 22:e valfri månad, så visas Klöver Två.
Den 3, 13 och 23:e valfri månad, så visas Klöver Tre.
Om sista siffran är noll, så är kortet Klöver Tio.
Forcering
”Forcering” är en fackterm inom trolleriet. Det står för alla slags strategier att få ett förutbestämt slutresultat att framstå som resultatet av fria val. Många av dessa strategier förlitar sig på ett rätt intressant tankefel som vi människor ofta gör. Vi utgår från att frihet i handling ofrånkomligt leder till frihet i slutresultat, och det är inte riktigt så som världen faktiskt funkar.
I det här fallet behöver du forcera det spelkort som, för dagen, visas på webbsidan. Du kan leta upp ”card force” tutorials på youtube, även om de ofta är ganska dåliga, inexakta och saknar källhänvisningar. Eller så kan du använda forceringen nedanför.
Cut-deeper Force
av Sam Mayer
Upphovsman till den här illusoriska sekvensen brukar sägas är Ed Balducci (1906-1988), en civilingenjör och amatörtrollkarl från New York, eftersom det sades vara hans i verket “The All-fair Coincidence” som publicerades i Hugard’s Magic Monthly Nr. 6, Nov. 1956.
Men 2008 upptäckte trollkarlen Karl Fulves att sekvensen hade en nästan identisk föregångare tio år tidigare, i Sam Mayers verk ”Another Do as I Do” från Sphinx Nr. 5, Juli 1946. Se gärna artikeln på Conjuring Credits om du vill veta mer!







Poängtera att du själv inte kan veta vilket kort din vän nu har i minnet. Att ingen kan veta det. Låt din vän nu gå till webbsidan du skrivit ned…
Låt oss säga att datumet är 20 Oktober, din väns namn är Stellan Skarsgård, och webbadressen är www.tomstone.se/stellan.skarsgård – det din vän kommer överraskas av är då detta.

Om du vill få engelsk text på webbsidan, så behöver länken se ut såhär: www.tomstone.se/en/förnamn.efternamn
Det är inte nån avancerad programmering inblandad, utan det är helt enkelt bara en smått glorifierad 404-error sida, så om något stavas fel i webbadressen så kommer samma stavfel att visas på webbsidan.